keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Hyvä mieli

Hyvä ruoka parempi mieli sanotaan mainoksessa ja tottahan se onkin, kun nälkä on tyydytetty on mielikin parempi. Nälkäisenä pienetkin asiat voivat tehdä kiukkuiseksi eikä voi ajatella paljon muuta kuin ruokaa.

Mutta on muitakin hyvän mielen tuottajia. Kun tekee jotain itselleen mieluisaa asiaa, mieliala kohentuu ja muut asiat unohtuvat. Harrastukset ovat oivia  hyvän mielen tuojia. Harrastukselleen  haluaa antaa aikaa ja panostaa ehkä muutenkin, hankkimalla vaikka  varusteita ja välineitä. Joskus harrastukseensa hurahtaa ja innostuu siinä määrin, että toiset alkavat nähdä esim. puutarha- tai urheiluhulluna. Puutarhahullun pihassa nurmikon pinta-ala pienenee vuosi vuodelta uusien istutusten vallatessa siltä alaa. Hänen kirjahyllynsä täyttyy pikkuhiljaa kasviaiheisista kirjoista ja siemenluetteloita ropsahtelee postiluukusta joka vuosi enemmän ja enemmän. Itse puutarhuri viettää kaiken liikenevän aikansa mieluusti kukkiensa ja muiden kasviensa keskellä peppu pystyssä hellimässä  ja hoivaamassa niitä.

Tänään katselin lammella kalassa olevaa pientä poikaa isänsä kanssa. Puuha näytti olevan molemmille kovin mieluisaa, kalaa narrattiin kolmatta tuntia. Poikakin jaksoi keskittyä onkimiseen erinomaisesti, he kalastivat kaikessa rauhassa ilman jatkuvaa tarvetta puhua. Mieluisaa oli varmasti onkimisen lisäksi yhdessäolo. Uimaankaan eivät kerinneet tai malttaneet, kun oli muuta tärkeämpää tekemistä.

Tehdessään sitä, mistä oikein pitää ja nauttii, voi saavuttaa flowksi kutsutun tilan. Tilan, jossa aika ja paikkakin voivat menettää merkityksensä, tekeminen vie niin  mukanaan.  Kun asiasta ja tekemisestä innostuu, flowhun sujahtaa helposti ja sen voi samanaikaisesti myös tiedostaa. Flow jos mikä tuo hyvän mielen.

Usein hyvän mielen tuovat toiset ihmiset. Kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa. Ihmiset voivat olla tuttuja tai tuntemattomia tai rakkaita lähimmäisiä. Yllättävä kohtaaminen vieraan ihmisen kanssa puolueettomalla maaperällä, avoin läsnäolo hetkessä saattaa kääntää mitäänsanomattoman päivän positiiviseksi. Näin voi käydä jopa moottoritiellä ja elämän yllättävyyden todisteeksi jopa kahteen kertaan. Tällä viikolla jatkoin  matkaani kääntymättä ja sain samalta hurmurilta hyvästiksi lentosuukkoja niin pitkään kuin katsoin.....=)

Oma perhe ja lähimmäiset ovat liki aina ykköspaikalla, kun listataan elämän tärkeimpiä asioita. Ja niinhän se on, ihmiset ja ihmissuhteet ovat tärkeimpiä elämässä. Jos sillä osa-alueella on ongelmia, se tuottaa paljon pahaa mieltä ja huonoa oloa. Ja vastaavasti, kun ihmissuhteet ovat kunnossa, niistä saa valtavan määrän hyvää mieltä ja energiaa. Ihminen on tunteva olento ja tunteet vaikuttavat oloomme ja mielentilaamme hyvin paljon, tiedostamme sitä tai emme.

Tämän päivän hyvän mielen tuottajia ovat tähän asti olleet mm. uinti sudenkorentojen kanssa lammella, kymmenien sinisiipien havaitseminen ja  kypsymässä olevien lakkojen näkeminen.
Ei kommentteja: