perjantai 23. syyskuuta 2011

Syysruno

Puutarhassa - Kuutti Lavonen
        Katson ulos, aivan tyyntä:
        lehti putoaa, ja toinen lehti,
        ja kolmas.

        Tuomas AnhavaSyksy. Tulihan se lopultakin. Odotin sitä jo. Raikkautta, viileyttä, kuulakkuutta. Värejä ja aamujen usvaa. Usvaa haituvina, hahtuvina, kaiken peittävänä harsona. Syksyllä on hyvä hengittää raikkautta sisäänsä. Nähdä pitkän ja kuuman kesän irrottavan otteensa ja antavan herra Syksylle tilaa. Niin, minä ajattelen syksyä maskuliinina. Kevät on selvästi feminiini.

Puutarhan syksy on muhevaa tuoksua, kypsyvää satoa, lehtien silppuamista, kukkasipulien istuttamista. Se on muuten syksyn mukavimpia hommia puutarhassa. Piilottaa pulleat sipulit multaan, mitä enemmän sen parempi. Syksyssä on luopumista ja haikeutta, mutta myöskin pehmeää laskeutumista lepoon ja voimien keräämiseen.

Tuskin maltan odottaa kuuraa. Sitä, miten se päällystää kaiken hurmaavalla kimalteellaan. Maisema muuttuu kertaheitolla hileiseksi. Ihmeellistä, miten olen odottanut syksyä tänä vuonna niin paljon. Olen kevään lapsi ja rakastan sitä joka vuosi yhtä suurella sydämellä. Mutta nyt kaipasin syksyä. Miksi, en osaa sanoa. Kesää sain kyllikseni ja olin valmis siirtymään eteenpäin, ehkä se on sitä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Rakastan syksyä, sen hehkuvia värejä, raikkaita tuulia ja pilvien purjehtimistä kirkkaalla, sinisellä taivaalla. Se on minulle värikylläistä aikaa. Mutta auringon kaikottua, kun maa painuu parrelleen alkaa aika, joka minut maahan kaataa. Elina Hämeestä

FeminineApproach kirjoitti...

Niin Elina, syksyssä on taikaa, se on omalla tavallaan hehkuvaa aikaa kesän uhkean kukinnan ja jokapuolella vallitsevan vihreän värin jälkeen. Ja syksyn raikkaus kesän helteiden jälkeen on ihanaa.

Mikä valtava rikkaus vuodenaikojen vaihtelu meille onkaan, siihen ei kyllästy koskaan.

Anonyymi kirjoitti...

ja puimakoneen & kuivaajan tasainen ääni sekä viljan tuoksu.

FeminineApproach kirjoitti...

Tuoksut ovat tärkeitä, muistorikkaita ihanuuksia. Syksyssä on paljon hyviä tuoksuja, nytkin jo aavistus syksyä aamuisin ilmassa.

Kuvailustasi nousi ihan kuva mieleeni, syksyinen maalaismaisema.