keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Itseä kuunnellen

Helpottavaa, kun tiedostaa jonkin ongelman. Tai nykyään kai pitäisi sanoa haasteen. Nykyään ei ole enää vaikeuksia eikä ongelmia, vain haastavia tilanteita ja asioita. No, joka tapauksessa. Melko nopeasti sen jälkeen, kun tiedostaa asian, jossa olisi jotain korjattavaa, huomaa helpottavan. Pelkästään se, että ymmärtää mistä kiikastaa, helpottaa jonkin verran. Ihminenhän on sellainen, että ajattelee helposti sitä kaikista huonointa vaihtoehtoa, jos ei vaivaavan asian tai vaivan syy ole tiedossa. Mielikuvitus lähtee laukkaamaan ja suurentelee asioita. Murehtii etukäteen turhaankin ja kantaa tarpeetonta huolien taakkaa. Sorrun helposti tähän. Pitää ihan opetella ottamaan rennommin.

Kun tajuaa, mistä jokin johtuu, voi omalta osaltaan tehdä sille jotain. Eikä mene energiaa hukkaan sen murehtimisessa, mikä on vialla. Sillä sitä se vie, on oikea energiasyöppö. Huolet ja murheet väsyttävät, kun taas ilo, rentous ja hyvä mieli antavat voimaa ja energiaa. Tämänhän me kaikki tiedämme, olemme kokeneet sen elämässämme. Mutta kaiken nykymaailman kiireen ja hopun keskellä ihminen voi stressaantua, uupua, masentua. Hyvä alku on, kun näkee tilanteen, missä on. Tajuaa, missä mennään ja ottaa aikalisän. Yrittää tarkastella tilannetta realistisesti ja miettiä, miten tilannetta voisi korjata. Voiko ottaa iisimmin? Voiko hidastaa tahtia, tehdä rauhallisemmin? Voiko tehdä vähemmän? Voiko sanoa joihinkin asioihin ei?

Olen opetellut sanomaan ei. Olen opetellut olemaan armollisempi itselleni ja olemaan hoputtamatta itseäni. Tunnistan  kiirettä pukkaavat lisätyöt aiempaa selvemmin ja uskallan reagoida niihin päättäväisemmin. Aina ei voi venyä, kukaan ei jaksa venyä loputtomiin.

Tätä tulin miettineeksi, kun töissä törmäsin yllättäen tilanteeseen, jossa minulta odotettiin jälleen kerran  venymistä. Venymistä kuin kumilanka. Mutta kumilankakin voi napsahtaa poikki. Ennen kuin niin käy, kannattaa tarttua tilanteeseen. Työhyvinvoinnista huolehtiminen on meidän jokaisen asia.

Pidä huolta itsestäsi, sinusta se kaikki lähtee. Rakasta itseäsi, helli ja hemmottele. Kun voit hyvin, jaksat antaa itsestäsi myös muille. Ja saat itsekin.

Ei kommentteja: