perjantai 8. huhtikuuta 2011

Pinnan alla ja päällä

Huojentava tunne, kun huomaa päässeensä irti tunnekoukusta. Huomaa päässeensä irti tunteista ja ajatuksista, jotka ovat vallanneet mielen ja pyörivät päässä häiritsevässä määrin. Mikä helpotus, kun koukun saa irrotettua ja pystyy jatkamaan elämäänsä ilman sen  rajoittavaa vaikutusta. Näkee ja kokee nykyhetken selvemmin ja pystyy  nauttimaan siitä enemmän, kun tunnekoukku ei sido turhaa energiaa. Nimenomaan energiaa se  sitoo, mikä on ihan  haaskausta, kun sen energian voisi käyttää mukavammin ja mieluisammin.  Ja mikä se tunnekoukku on ja miten siitä pääsee irrottautumaan?

Tunnekoukuista kirjoittaa Tony Dunderfelt kirjassaan Irti tunnekoukuista: kohti vapaampaa elämää. Käytännönläheinen kirja, joka sisältää helppoja harjoituksia asian tiimoilta. Kirja on myös helppotajuinen, vaikka ei olisi ennen tämäntyyppistä kirjallisuutta lukenut. Dunderfeltillä on muitakin samaa aihepiiriä sivuavia kirjoja, jotka auttavat arkielämän tasolla oman itsensä kehittämisessä. Olen vähän innostunut aihealueesta, joku voisi sanoa kirjoja tylsiksi, mutta minua ne kiinnostavat paljon. Sanotaan, että ihminen kääntyy neljänkympin tienoilla enemmän sisäänpäin ja kiinnostus henkiseen puoleen kasvaa. Alkaa katsoa omaa sisäisyyttään, tunteitaan, ajatuksiaan, kokemuksiaan, kasvunpaikkojaan tiedostavammin. Sitä on ehkä aiempinakin vuosina tehnyt silloin tällöin ja vähemmän tietoisesti, mutta nyt se ei ole pelkästään alitajunnan tuotosta. Avuksi löytyy paljon kirjallisuutta, sekä suomalaista että käännöstekstiä. Jos vielä pääsee testaamaan ajatuksiaan aiheesta keskustelemalla jonkun kanssa, joka on asiasta yhtä kiinnostunut, se voi olla erittäin antoisaa.
Alitajunta on suuri tuntematon, vaikea määritellä ja sanoin kuvailla, saati sen sisältö. Mutta pinnan alla siellä on paljon.  Miten alitajunta työskentelee? Silloinko kun ihminen nukkuu? Vai hereillä ollessamme, alitajunnan rattaat pyörivät arjen puuhien taustalla?  Auttaako alitajunta elämän vaikeissa paikoissa, kun on haasteita ja hankaluutta? Voiko alitajunnan  esille puskemaan tuotokseen esim. ajatukseen tai päätelmään luottaa?

Kysymyksiä ja pohdintaa, mutta ei valmiita vastauksia. Joskus matka onkin kiehtovampi kuin perille pääsy.

Ei kommentteja: