torstai 16. kesäkuuta 2011

Kuunnellen

Mikä onkaan mukavampi tunne kuin se, että tunnet tulevasi kuulluksi.Tunnet toisen  kuuntelevan sinun kokemustasi ja tunnettasi  keskeyttämättä ja avoimin korvin. Kuuntelevan sinun ajatuksiasi, mietteitäsi ja pohdintojasi. Aina kuuntelijalta ei tarvita kysymyksiä,  vaan läsnäoloa ja pysähtymistä hetkeen. Ajan ja tilan antamista puhujan omakohtaiselle kokemukselle ja sen hyväksymistä, että se on puhujalle totta. Kuuntelijalta vaaditaan malttia ja halua kuunnella.

Aina se ei ole helppoa. Tekee mieli sanoa omat ajatuksensa ja näkökantansa ennen kuin toinen on ehtinyt rauhassa lopettaa puhumisen. Hätäisimmät keskeyttävät puhujan. Tarve  ilmaista omat ajatukset on suurempi kuin tahto antaa toiselle aikaa ja tilaa. Tässä vaiheessa arempi ja syntyjään hiljaisempi puhuja saattaa väistyä ja jättää sanottavansa kesken. Keskeyttänyt henkilö ei edes välttämättä huomaa tilannetta, vaan jatkaa omaa puheenvuoroaan.


Keskeytetty puhuja ei varmaankaan tunne tulleensa kuulluksi. Hän voi tuntea, ettei hänen sanottavansa kiinnosta vastapuolta. Voi tuntea, ettei toinen ollutkaan aidosti läsnä, vaan odotti  vain tilaisuutta päästäkseen puhumaan omaa asiaansa.

Ihmisillä on tarve puhua, kuuntelu tuntuu olevan harvinaisempaa ja haastavampaa. Sen huomaa arkipäivässä niin työelämässä kuin muissakin ihmisten kohtaamisissa. Kuinka usein tuntee, että toinen ihminen todella kuuntelee vain ja ainoastaan sinua keskittyen sinuun täysin? Osaako itse kuunnella toista ilman ennakkoasenteita ja avoimesti? Pystyykö hyväksymään sen, että jokin tunnetila on toiselle totta vaikka itse olisikin eri mieltä?

Ja entäpä jos ei itse huomaa tai uskalla  puhua  jostakin asiasta? Asiasta voi olla  vaikea puhua, aihe on arka tai ei vain arjen rutiineissa hoksaakaan ottaa esille tärkeääkään  asiaa. Toinen osapuoli saattaa olla viisas ja nostaa esille hienovaraisesti asioita. Tai hän voi antaa toiselle tilaisuuden puhumiseen osoittamalla halunsa kuunnella ja esittämällä avoimen kysymyksen. Tämä vaatii tilannetajua ja rohkeutta. Ja tietenkin aitoa tahtoa kuunnella.

Tuntea tulleensa kuulluksi on tuntea tulleensa huomatuksi. Ja arvostetuksi omine ajatuksineen.

Ei kommentteja: