perjantai 12. elokuuta 2011

Jäin kiinni unelmaan

Unohdin eilen mainita pari unelmointiin liittyvää juttua. Psykologian emeritusprofessori Markku Ojasen mukaan haaveiden yksi keskeinen tarkoitus on tavoitteiden vahvistaminen. Haaveillessa  siis tavoitteet selkiytyvät ja jäsentyvät ja saavat lisäpontta. Filosofian lisensiaatti Marja Leena Toukonen sanoo samaisessa Suomen Lääkärilehden artikkelissa, että unelmat eivät toteudu itsestään, vaan niiden toteuttaminen vaatii ponnisteluja. Toukosen mielestä unelmat vievät elämää eteenpäin ja siksi jokaisen pitää miettiä omia unelmiaan ja ottaa vastuta elämästään. Ja siihen kuuluu hänen mukaansa kyky tehdä itseä koskevia, vaikeitakin  päätöksiä.

Lisäksi Toukonen sanoo:" Onnellinen on se, jolla on unelma, mutta myös se, joka etsii unelmaansa".
Ja vielä Tommy Hellsten kirjassaan Saat sen mistä luovut:"Unelmamme ja haaveemme pyrkivät kertomaan meille, minkälaisia me olemme tulevaisuudessa, jos uskallamme niitä kuunnella. Ne ovat osa meissä olevaa luovuuden liikettä."  -  "Meidän tulee uskoa haaveidemme merkittävyyteen. Meidän tulee suhtautua niihin niin vakavasti, että kuuntelemme niitä syvästi. Haaveet kutsuvat meitä rohkeaan elämään, sellaiseen jossa on todella kyse elämästä eikä pelkästä elämän varmistamisesta tai selviytymisestä."

Niin, jos haaveita ei halua jättää pelkiksi päiväunelmiksi, se vaatii työtä, rohkeutta, kanttia tehdä muutoksia, uskoa tulevaan. Kyllä ne voivat toteutua, unelmat. Tai paremminkin, niiden toteutumiseen voi itse vaikuttaa ja laittaa niitä tapahtumaan. Niin minä uskon, ikuisena optimistina ja muutaman pienen unelman saavuttaneena. Kuten sanottu, pää pilvissä, jalat maassa.....=).

2 kommenttia:

Ari kirjoitti...

Unelmat ovat elämän suola, mehu, johdatusta kohti todellista minuuttani. Unelmaan liittyy haaste: toteuta unelma tai kulje ainakin sen viitoittamaan suuntaan, "käy hyvä taistelu" (kuten Paolo Coelho sanoo), muuten pitkään kiusannut tekeytymätön ja toteutumaton unelma saattaa alkaa mädäntyä ja muodostua haavaksi sisällämme ja myrkyttää meitä.

FeminineApproach kirjoitti...

Uskon lujasti, että unelmiaan kannattaa tavoitella. Ja vaikka ne eivät toteutuisikaan, edes osin, tietää yrittäneensä kaikkensa. Muuten voi käydä juuri noin kuin sanoit, yrittämättömyys alkaa kalvaa sisältä.

Ja toisekseen, matkakin kohti unelmaa voi olla yllättävänkin antoisa.